• Ny-FBI-

Om FBI

FBI er Danmarks førende comedy-bureau med mere end 25 års erfaring i at spotte, udvikle og præsentere landets mest talentfulde stand-up-komikere.

Hos FBI kan du booke komikere, som løfter humøret til din firmafest, skolefest eller privatfest, ligesom du kan få fingrene i branchens mest professionelle og underholdende konferencierer og ordstyrere til shows, koncerter, messer og paneldebatter. FBI komikere er desuden velegnet som skuespillere, manuskriptforfattere og kreative sparingspartnere.

FBI’s historie er historien om stand-up i Danmark

I starten af 1990’erne var dansk comedy for de få. På den hyggelige Restaurant DIN’s var der en mikroskopisk scene, hvor Casper Christensen, Thomas Wivel og andre fra samme generation fik deres første erfaringer og fans.

I 1992 blev Funny Business Inc. etableret af den canadiske promoter Peter Alan Wheatley i samarbejde med en række komikere, blandt andre Casper Christensen, Lars Hjortshøj, Thomas Wivel, Carsten Bang, Povl Carstensen og Roger Kormind. FBI kom til verden for at tilbyde danske stand-up-komikere en platform, hvorfra de kunne profilere sig – og ikke mindst for at gøre stand-up til en forretning og en levevej for komikerne.

I midten af 1990’erne eksploderede stand-up-genren, og unge danskere kunne ikke få nok. Casper Christensen spillede hovedrollen i tv- og radiosucceserne ’Husk lige Tandbørsten’ (DR1 1995-96), ’Tæskeholdet’ (P3 1996-97) samt ’Casper & Mandrilaftalen’ (DR2 1999). Casper var alene årsagen til, at genren fik en ny og bredere appel. Denne massive eksponering gjorde, at FBI kunne udvide sin forretning.

Comedy Zoo – Danmarks første comedy-klub

FBI ønskede at skabe et sted for det voksende comedy-publikum og samtidig tilbyde komikere bedre forhold end dem, de var vant til. Bureauet etablerede således landets første dedikerede comedy-klub, Comedy Zoo. I starten var Comedy Zoo ment som et udstillingsvindue for komikerne og et sted, hvor virksomheder og tv-folk kunne få øje på dem og hyre dem til jobs. Komikerne var sultne for at optræde og for at komme i tv og radio.

Comedy Zoo blev officielt åbnet den 9. juni 1993 i klubben Undergrunden i Boltens Gård i København, hvor Casper Christensen var aftenens headliner. Det sidste show i Boltens Gård var i august 1998, hvor Carsten Bang, Jacob Tingleff og Frank Hvam var de sidste komikere til at stå på den gamle scene.

I 1998 flyttede FBI Comedy Zoo til de nuværende lokaler i den gamle Delta Bio på Knabrostræde i København.

Samtlige danske komikere har trådt deres barnesko på Comedy Zoos scene, herunder navne som Christensen, Gintberg, Matthesen, Øgendahl, Hvam, Petersen, Hartmann, Fuhlendorff – for blot at nævne nogle få.

I 2014 åbnede FBI Comedy Zoo i Aarhus i samarbejde med Musikhuset Aarhus.

I marts 2018 solgte FBI Comedy Zoo til komikerne Anders Fjelsted, Dan Andersen, Michael Schøt, Thomas Hartmann og Torben Chris samt bestyreren Martin Bo Andersen.

Stand-up på turne

Samtidig med Comedy Zoos opstart i 1993 skabte FBI alliancer med en række danske spillesteder og cafeer og igangsatte stand-up på turne. Formålet her var at give komikerne mulighed for at turnere og prøve deres shows af i mindre byer, som lå uden for deres københavnske komfortzone, og samtidig opbygge nye fanbaser i Jylland og på Fyn.

I 1998 producerede FBI den allerførste danske stand-up turné i de store landsdækkende kulturhuse med Jan Gintbergs show Det ligger i generne. Dette er noget, der efterhånden forventes af de mest kendte stand-up-komikere, at de gør med jævne mellemrum.

Men selv de største comedy-navne herhjemme drager stadig fra tid til anden på landevejene med FBI i ryggen og et par komikerkolleger ved deres side. Disse turneer, der i 2018 skiftede navn fra Comedy Zoo on Tour til The FBI Comedy Tour, bliver betragtet som en institution inden for uddannelsen af stand-up-komikere – ikke blot for de yngre ’æsler’, men i høj grad også for de mere garvede drenge og piger. Her får de nemlig mulighed for at komme ’back to their roots’ i den meget nære kontakt til publikum, som man finder på intimscenerne, og som tvinger de optrædende til konstant at omstille sig og spille med på de reaktioner, de møder.

’Comedy Aid’ og ’Talegaver til Børn’

I 1993 skabte FBI endnu en platform for komikere og comedy-fans. Denne gang blev det et velgørenhedskoncept baseret på et forslag og en titel skabt af komikeren Lars Hjortshøj, som var blevet inspireret af ’Comic Relief’ – et lignende amerikansk koncept.

’Talegaver til Børn’ blev lanceret af FBI i december 1993 på Comedy Zoo i Boltens Gård, hvor billetprisen var 50 kroner i entré… og 50 kroner for at komme ud igen. ’Talegaver’ voksede stille og roligt fra år til år i København, og FBI flyttede arrangementet fra Comedy Zoo til Store Vega til Tivolis Koncertsal til Falconer Salen, imens jubilæumsshows blev afholdt i Tivolis Koncertsal (10 år), Forum (15 år), Tivoli Hotel (20 år) og Royal Arena (25 år).

Musikhuset Aarhus blev fra 2008 også en fast del af ’Talegaver/Comedy Aid’-konceptet med plads til 1.500+ comedy-entusiaster.

UNICEF Danmark var modtageren af overskuddet fra ’Talegaver til Børn’ de første 16 år. Herefter indgik FBI et nyt samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og ændrede navnet til ’Comedy Aid’. I dag er Red Barnet samarbejdspartner på showet.

Stand-up comedy på tv

Tv var den platform, som FBI fra starten ønskede at levere til sine komikere. Det var faktisk derfor, at FBI’s logo blev designet i en ramme med form som et gammelt 16:9-fjernsyn.

Firmaet ville ud til alle kroer i Danmark, og hvis stand-up blev kendt fra tv, ville det øge interessen i genren, sælge flere billetter og åbne døre op for flere nye komikere, som FBI kunne repræsentere.

Efter fem år med mislykkede forsøg på at overbevise de danske tv-kanaler lykkedes det i 1997 FBI at sælge stand-up ind til TV 2, som troede på idéen og købte licensrettighederne til at sende den allerførste stand-up tv-serie med titlen ’Stand-up.dk’, hvor samtlige af tidens store navne deltog – blandt andre Casper Christensen, Jan Gintberg, Mette Lisby, Carsten Bang, Thomas Wivel, Lars Hjortshøj samt unge Lasse Rimmer, Mick Øgendahl og Uffe Holm. Programmerne blev vist på TV 2’s hovedkanal og udkom senere på CD og VHS.

Siden det første gennembrud har FBI produceret over 130 stand-up tv-produktioner, og TV 2 er blevet FBI’s største samarbejdspartner. I dag kan samtlige FBI’s tv-produktioner streames på TV 2 Play og downloades her på sitet.

DM i stand-up

I 1999 genetablerede FBI for alvor begivenheden DM i stand-up, der var blevet afholdt en enkelt gang på Restaurant DIN’s fem år tidligere, hvor en ung Lars Hjortshøj løb med sejren for næsen af blandt andre Jan Gintberg. Siden genetableringen har danmarksmesterskabet, der bliver optaget og vises på TV 2, været afholdt hvert andet år – eller når der var en tilstrækkelig talentmasse.

Formålet med konkurrencen er at styrke branchen og at skabe grobund for den næste generation af komikere. Således har DM i stand-up været startskuddet for en perlerække af nutidens største komikere, bl.a Lars Hjorstshøj, Jonatan Spang, Geo, Mikkel Rask, Ruben Søltoft, Martin Høgsted og Elias Ehlers.

Derfor står FBI også stadig bag DM i stand-up, hvor førstepræmien er bl.a en bookingkontrakt med FBI og dermed starten på en professionel stand-up karriere.

Historien fortsætter

I dag koncentrerer FBI sig primært om turneproduktion, TV produktion samt booking af sine komikere til virksomheder, spillesteder, kulturhuse, uddannelsesinstitutioner og alt andet!

Og vi kan bestemt ikke love, at vi ikke fremover finder på nye ting og tiltag til gavn for dansk comedy. Faktisk kan vi nærmest love det modsatte. For med over 100 års samlet medarbejdererfaring med comedy er det det, FBI er bedst til!

Peter Alan Wheatley

Peter Alan Wheatley

CEO/Founder – Booking & Tour Management

Janne Egelund Schmidt

Janne Egelund Schmidt

JES AID – Salg, Booking & Projektledelse

Caroline Jørgensen

Caroline Jørgensen

Marketingkonsulent

Rasmus Munksgaard

Rasmus Munksgaard

Webkonsulent

fbi-logo

25 års erfaring med at spotte, udvikle og præsentere landets mest talentfulde stand-up komikere

Over 50

Komikere repræsenteret

20.000+

Bookinger foretaget

over 25 års

Brancheerfaring

15.000+

Afholdte shows

1.800.000+

Solgte billetter

100+

Downloadable shows

Kontakt os

X